Danas često možemo čuti žene kako se hvale time da ne umeju da kuvaju i da preziru ručne radove ( heklanje, štrikanje i sl.), kao i sve kućne poslove, i smatraju da jedino žene koje nisu emancipovane pristaju da rade takve stvari. A vama, recimo, kad čujete tako nešto, dođe da se nasmejete, jer nemate ništa protiv kuvanja ni heklanja i ručnih radova, i ne smatrate sebe zaostatkom iz nekih primitivnijih vremena.

Ne kažemo da žena mora da ume fenomenalno da kuva i hekla, da ima odlične ručne radove i da bude sjajna domaćica koja obožava sve kućne poslove da bi bila prava žena. Daleko od toga.

Ako ne volite da kuvate, ako ne volite kućne poslove i ne zanima vas ručni rad i heklanje, to vas ne čini manje ženstvenom, ne mora svako da se interesuje za te stvari – ali vas ne čini ni manje ženstvenom ako nemate ništa protiv svega pobrojanog.

Kuvanje može da bude veoma zanimljivo, da i ne spominjemo da daje veoma ukusne rezultate. Za ručni rad neke žene nalaze da ih smiruje i da im prija ( heklanje za smirenje ), ne smatraju da je štrikanje samo za penzionerke koje više ni za šta nisu osim da čuvaju unučiće i štrikaju. Što se ribanja podova i sličnog tiče, teško da neko baš uživa u samom procesu, ali jeste lepo videti blistave rezultate toga.

S druge strane, teško da je za pohvalu da odrasla osoba kaže kako ne ume da kuva ili da ne ume da opere veš a kamo li hekla. Nema veze da li to izgovara žena ili muškarac, odrasla osoba koja bi da jede skuvano i da bude u čistom trebalo bi da bude sposobna da ume da skuva nekoliko jednostavnih jela i da opere. Jedno je da neko ne voli takve poslove i da ih izbegava, sasvim je drugo kad baš ne ume i još se i hvali time.

Kuhinja, kućni poslovi i ručni rad kao heklanje, ne stavljaju ženu u podređeni položaj. U podređeni položaj je stavlja to što je prisiljena da radi nešto što ne želi; ukoliko ona uživa u kuvanju i ručni radovi joj prijaju, nikakvih tu problema nema, osim u glavi onih koji kuvanje poistovećuju sa ponižavanjem žene.

Radite ono što vi želite, onoliko koliko želite i/ili smatrate da je potrebno, i ne dopuštajte da vas prisile na nešto što ne želite. Tada i takozvani ženski poslovi mogu da budu uživanje, kao i sve čime se neko bavi jer voli to da radi.

Izvor: Krstarica